Yeni Evlenecek Çiftlere Tavsiyeler
EVLENMEYE KARAR VERMEDEN ÖNCE MUTLAKA OKUYUN
Evlilik dünyanın en kutsal kurumlarından birisi olan ailenin kurulması için atılan ilk adımdır. Sevdiğiniz kişiyle aynı evi paylaşmak, annenizin, babanızın yanından ayrılıp kendi evinize taşınmak, yeni bir yuvayı baştan oluşturmak, bu evi her yönüyle idare etmek gibi sorumlulukları ve yükümlülükleri olan, aynı zamanda size mutlu bir birliktelik ve bu birlikteliğin meyvesi olacak olan çocuklarınızla genişleyecek bir yapıdır. Getirmiş olduğu sorumluluklar sebebiyle evliliğe karar verilirken çok iyi düşünülmeli ve kendinden emin olunmadan evlilik kararına ulaşılmamalıdır.
Yeni evleneceklere tavsiyeler sıralanacak olursa;
1) Kesinlikle evleneceğiniz kişiyi, akrabalarını, kişisel alışkanlıklarını, sizden beklentilerini ve size sağlayacağı imkanları iyice öğrenmeden veya belirlemeden evlenmeye karar vermeyin; bu evlilikteki en önemli kuraldır. Zira aynı evi paylaşacağınız kişinin, sandıktan huy çıkarması kadar sıkıcı bir durum yoktur. Büyük hayallerle evlendiğiniz adam/kadın, evlendikten sonra hayallerinizi suya düşürecek olursa, mutlu olacağınızı düşünerek attığınız adım hayatınızı zindana çevirebilir.
2) Evlenme takviminizi ve mali programınızı iyi yapın; öncelikle kız isteme, nişan, nikah ve düğün tarihlerinizi karşılıklı olarak evleneceğiniz adam/kadınla ortak noktada buluşacak şekilde oluşturun. Bu tarihleri belirlerken mali program oluşturup, bu programa göre davranın. Törenler için ne kadar bütçe ayırabiliyorsunuz, eşyalar için ne kadar harcama yapabilirsiniz, bütçenizin kaynağı nedir (kredi, anne-baba-akraba yardımı, maaş biriktirme vs.), kendi evinizde mi yoksa kirada mı oturacaksınız vs. detayları en ince ayrıntısına varana kadar müstakbel eşinizle görüşün. Daha sonra ailelerinize beklentinizi ve istediğiniz tarihleri bildirin.
3) Evlendikten sonra nerede oturacağınıza karar verin. Kendi eviniz mi, kiralık ev mi, anneye mi yakın olacak, kayınvalideye mi yakın olacak, kaç odalı olacak, apartman mı yoksa müstakil konut mu tercih edilecek vs. soruların cevaplarını kesinleştirmeniz gerekmektedir. Hatta mümkünse eşya alışverişinden önce bunu gerçekleştirin ki, evinizi dizayn etmeniz (boyalar, kaplamalar, eşyalar vs.) kolaylaşsın.
4) Evinizi belirledikten sonra gerek genel dizaynı, gerekse eşyaların seçiminde öncelikle müstakbel eşinizle fikir alışverişi yaparak seçimlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Siz alternatifler belirleyerek karar verdikten sonra büyüklerinizden ve arkadaşlarınızdan fikir alabilirsiniz. Ancak kesinlikle beğendiğiniz alternatiflerin haricindeki alternatifleri ve önerileri dinlemeyiniz. Genellikle gelin-kaynana kavgaları eşya ve takı tercihleriyle başlamaktadır. Bu durum da mutlulukla başlaması gereken evliliklere daha başındayken gölge düşürebilmektedir.
5) Düğün salonu ve takı seçimiyle ilgili de eşya seçimi ile ilgili kriterleri uygulayınız. Ancak bütün aşamalarda özellikle dikkat etmeniz gereken husus bütçenizden kontrollü olarak harcama yapmaktır. Aksi takdirde evliliğinize “ben bu borçları nasıl ödeyeceğim?” sorusuyla başlarsınız.
6) Düğün töreninde her ne olursa olsun (olumsuz durumlarla genellikle karşılaşılabilmektedir ve hayat boyunca unutulmamaktadır) moraliniz yüksek tutun. Unutmayın ki bir dünya insan sizin en mutlu günlerinizden birisinde sizin yanınızda bulunmak için işleriniz güçlerini bırakıp, kilometrelerce ötelerden gelerek bir araya toplandılar.
7) Altın tavsiye; evlilik hayatınız boyunca önce saygıyı, sonra sevgiyi ve en önemlisi karşılıklı anlayış ve empatiyi birbirinizden eksik etmeyiniz.
Başarılı, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir evliliğe…