Sigarayı Bırakma Taktiği
Sigarayı Bırakma Taktiği
Artık hepimiz sigaranın içinde nikotinden başka, aseton, arsenik, naftalin, amonyak, hidrojen siyanür gibi birbirinden zehirli dört bin kadar madde bulunduğunu biliyoruz. Ayrıca yine sigaranın kanserden kalp hastalıklarına, beyin ve damar hastalıklarından, solunum yolu hastalıklarına kadar vücuda sayısız zarar verdiği de bilgimiz dahilinde. Paketlerin üzerinde birbirinden çarpıcı resimler ve uyarı yazıları da bu bilgilerimizi kanıtlar niteliğinde. Ama buna rağmen tiryakiler hala sigara ile vedalaşma konusunda çekimser davranıyor.
Üzerinde “öldürür” yazan bir şeyi nasıl alabiliyorsunuz?
Bu konuda yardıma hazır klinikler, bıraktırma merkezleri ve ilaçlar da bir yere kadar etkili ama bu alışkanlıktan yüzde yüz kurtaracak bir çözüm ne yazık ki hala mevcut değil. Öncelikle bunun bir alışkanlık olduğunu kabul etmekle işe başlayabiliriz aslında. Evet, fiziksel anlamda bir bağımlılık olduğu da doğru. Ancak vücudun suya, besine ihtiyacı olmasına rağmen sigaranın vereceği hiçbir şeye biyolojik olarak ihtiyacı yok. Bu yüzden yoksunluk krizlerinin fiziksel olmaktan ziyade psikolojik olması daha akla yatkın görünüyor.
Sağlıklı bir hayat sizin elinizde
Sigara bırakma taktiği ni de bu bilginin ışığında hayata geçirmek mantıksız bir seçim olmayacaktır. Nlp’de modelleme tekniği bu işin püf noktası. Modelleme adı üstünde örnek alma ve örnek alınan bilgiyi kendine adapte etme olarak açıklanabilir. Özellikle ilk sigaranın alındığı kahvaltıdan sonra sigara içen birinin eli hemen pakete gidecektir. Sigarayı bırakmayı başarmış birinin eli artık bundan kurtulsa bile muhtemelen aklının bir köşesi hala o pakete uzanmayı hayal etmektedir.
Oysa hiç sigara içmemiş birinin hafızasında bu işlem kaydolmadığı için asla eksiklik duymaz ve çayını tazelemekten, kahvaltı sofrasını toplamaya kadar farklı uğraşlara yönelecektir. Modelleme tekniği kullanmak için bu kişileri gözlemeye başlayın. Anneniz, babanız, kardeşleriniz ya da arkadaşlarınız arasında hiç sigara içmemiş birinin neler yaptığını ve tam bulunduğunuz esnada ne yapabileceklerini hayal edin ve onlar gibi davranmaya çalışın.
Bir rol ve oyun gibi başlayacak bu taktik kısa bir süre sonra zihnin kabul etmesi ile gerçeğe dönüşecektir. Çünkü zihin hayal ile gerçeği ayırt edemez ve fiziksel olarak ne durumda olursanız onu gerçeğiniz olarak kabul edecektir.