Kinoa Nedir – Faydaları Nelerdir?
Kinoa nedir ?
Kinoa nedir ? sorusuna verilebilecek en kestirme cevap ‘bir tahıl ürünü’ olmasıdır. Ülkemizde henüz birçok kişi tarafından pek de bilinmeyen bir bitki olmasına rağmen ABD ve Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın olarak kullanılan Kinoa bitkisi vücut için gerekli tüm amino asitleri içermektedir. Dünya çapında bu denli popülerite kazanmasının ana sebebi ‘besin değerinin’ oldukça yüksek olmasıdır. Ayrıca 2013 yılı Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından ‘Uluslararası Kinoa Yılı’ olarak ilan edilmiştir.
Biraz yapısına inersek boyu yaklaşık 1-2 metreye kadar uzayan oldukça uzun ömürlü bir bitki olup; aşırı sıcak ve aşırı soğuya dayanıksız bir yapıya sahiptir. Genellikle Bolivya ve And Dağlarının çorak yamaçlarında doğal olarak yetişir. Peki birde Kinoa bitkisinin kısaca faydalarına bakalım:
Vücudun duyduğu tüm amino asitleri içerir. Özellikle vejetaryenler arasında oldukça da popüler bir bitkidir. Sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülür.
Kinoa glüten içermez. Glütensiz ekmekler ve çörekler hazırlayabilirsiniz.
3 -Kilo Kontrolü
Kalorisi çok düşük bir tahıl değildir. Bu nedenle bazı diyet listelerinde bunu görebilirsiniz. Çünkü protein değeri yüksek olduğundan tok tutarken besin lifi kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek öğünler arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olacaktır.
Diğer tahıllara göre 2 kat kadar fazla besin lifi içerdiği için kabızlığa karşı kinoa önerilmektedir. Bunun yanı sıra kan şekerinin kontrolüne ve hemoroide karşı yardımcı olur.
Demir minerali bakımından da oldukça zengin bir besin olduğu için demir eksikliği anemisi için olan beslenme programına eklenebilir. Beyin sağlığı ve zihin açıklığı içinde kritik role sahiptir.
Bunların dışında daha birçok yönde faydalı olduğunu söyleyebiliriz ki onları da 4 başlık atında toplayabiliriz:
1.Riboflavin
2.Migren
3.Antioksidan
4.Kolesterol
Pişirilmesinde dikkat edilecek hususlar ise şöyledir:
Kionayı pişirmeden önce çekirdeği saran ve acı bir tadı olan kabukları iyice temizleyin. Bunun için kinoayı derin bir süzgece aldıktan sonra musluğun altına koyarak ve soğuk suyu açarak avucunuzla çok fazla sıkmadan çekirdekleri ovalayabilirsiniz. 1 ölçü kinoa için 2 ölçü sıvı kullanılmalıdır. Su yerine tavuk veya et suyu da kullanabilirsiniz. Kaynamaya başladıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp ısısını azaltıp kısık ateşte 12-15 dakika kadar pişirin. Kinoa paketlerinin üzerinde nasıl pişirileceği konusunda bilgiler yer almaktadır.