Bebek Mevlut Organizasyonu
Bebek Mevlut Organizasyonu
Evvel zaman içinde kambur zaman içinde hamile bir kadın doğum yapmış. Doğum yaptıktan sonra geçen kırk günlük zaman diliminde rivayete göre kadını ve yeni doğanı albastı adında cinler basarmış. Bu albastıyı kadın ve bebekten uzaklaştırmak için yine inanışa göre çengelli iğne bulundurulup yapılan bebek mevlidin de mevlit de gelenlere loğusa şerbeti dağıtılırmış. Neden mi? Çünkü loğusa şerbeti kırmızı olduğundan albastının kadın ve bebekten uzaklaşacağına inanılmaktadır.
Yapılan organizasyonda Divan edebiyatı şairi Süleyman Çelebi’nin yazdığı o muhteşem eserden bebek ve doğumla ilgili kısımlar okunurmuş. Buna mevlit denilmektedir. Mevlut de çiçeği burnunda anne, özel olarak hazırlatıp aldığı mavi kurdeleli terliği ve tacı ile gelenlerin gözünü kamaştırmaktadır. Bebek tulumu, şapkası, patiği, eldiveni, takı yastığı ve örtüsü ile birlikte takım halinde mevlide gelenler tarafından bir çeyiz gibi gelenek gereği sergilenmektedir.
Bebek mevlitlerin de anne ve bebeğin durduğu yatak ya da kanepe ekstra öneme sahip olduğundan bunlara ekstra özen gösterilmektedir. Halkın tabiri ile buna anne-bebek köşesi denir.
Bebek Mevlüd Organizasyonunu eksiksiz yapmak isteyenler, bu tip organizatörlere gidip yardım almaktadır. Uzmanlardan alınan yardım ile bebeğin, hayattaki ilk nefesinin verdiği ve hatta ilk sosyalleşmesi olduğundan gerek maddi gerek manevi önem gösterilir